Reutum in het licht gestart!

Reutum wordt vanavond een sprookjesachtig dorp, dankzij de tiende editie van Reutum in het licht. Even vluchten uit deze donkere coronatijd. Lees hieronder het artikel uit de Tubantia.

Deze zonnige vrijdagmiddag rijden Johan Kuipers en Gerard Vrerink door het dorp om de routepijlen van Reutum in het licht te plaatsen. Tussen de bedrijven door wordt koffie gedronken bij Mattie Platvoet aan de Klumperstraat. Wat volgt is een gesprek over het belang van Reutum in het licht, over de samenhorigheid tussen inwoners en over de wens jongere dorpsgenoten te vinden.

Twaalf mensen hebben zitting in de commissie van Reutum in het licht. „Best veel. Daarom zou het zo fijn als we nieuwe mensen kunnen verwelkomen. Die kunnen we dan samen wegwijs maken”, zegt Kuipers. „Maar ja, jonge mensen hebben vaak al van alles te doen: werken, gezin, voetbal, noem maar op.”

„Reutum in het licht gaat niet vanzelf”, zegt Vrerink „We zijn al vanaf september druk met de voorbereidingen. Met het controleren van onze spullen zoals de lampjes. We hangen bij elkaar wel honderdduizend lampjes op. Alleen al in de grote kerstboom op het plein tegenover horecabedrijf Bays zitten er 1500. Die boom van ruim 10 meter sleepte een medewerker van de gemeente Oldenzaal die in Reutum woont naar ons dorp.”

Ook het plaatsen van grote doeken aan de toegangswegen waarop Reutum in het licht wordt aangekondigd hoort bij de taken van de organisatie. „Op delen van de route waar het vrij donker is plaatsen we zelfs nog sterren met lampjes of emmers met lampjes. Ach, in alles wat we ophangen zitten lampjes”, zegt Vrerink en lacht.

De bewoners van Reutum, zowel binnen de bebouwde kom als in het buitengebied, doen doorgaans allemaal mee aan het lichtjesfestijn. Voor de drie straten met de fraaiste versieringen liggen er geldprijzen klaar. Bovendien is er een aanmoedigingsprijs. In de loop der jaren deden inwoners dan ook steeds meer hun best. En ook dit jaar zie je weer bijzondere creaties, zoals grote schemerlampen in de Kerkstraat, sterren in de Klumperstraat en engelen in ’t Loosan.

De medewerkers van Noaberkracht (de ambtenaren van Tubbergen en Dinkelland) houden zelfs hun kerstviering in Reutum. Ze kunnen de lichtjesroute volgen en ontvangen vervolgens een kerstpakket. „Een mooi alternatief voor de kerstborrel”, zegt Kuipers. Die ambtenaren gaan naar een parkeerterrein van Bays dat is ingericht als kerstdrive-through met onder meer skihutjes, coronaproof uiteraard. In de weekeinden kunnen de bezoekers van Reutum in het licht voor een versnapering de kerstdrive-through inrijden.

Het enthousiasme van de organisatoren kent geen grenzen, maar wel betreuren ze dat er vanwege corona geen grote opening is en dat de buurt elkaar niet mag bezoeken. Mattie Platvoet: „Reutum in het licht verstevigt de onderlinge banden. Mensen werken samen aan de versieringen en op de openingsavond zitten ze bij elkaar in een tent of een open garage, maar dat kan nu niet. Erg jammer.”

De route van Reutum in het licht is zo’n 6 kilometer en gaat door het dorp en het buitengebied. De versierde straten en huizen zijn in elk geval nog tot en met tweede kerstdag te zien. Veel deelnemers laten de versieringen hangen tot nieuwjaarsdag. Bij de kerstdrive-through wordt om een vrije gift gevraagd voor de organisatie.

Reutum in het licht begint zaterdagavond om 18.00 uur.

https://www.tubantia.nl/tubbergen/reutum-verandert-in-een-sprookjesachtig-dorp-en-iedereen-is-welkom-bij-elkaar-hangen-hier-wel-honderdduizend-lampjes~ad925bd6/