KBO op bezoek bij Omgekeerd Bouwen

Donderdag 15 september vond de eerste bijeenkomst van de KBO na de vakantiestop weer plaats. De KBO was uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek bij Omgekeerd bouwen in Tubbergen. We werden ontvangen met koffie met wat lekkers waar de sfeer al direct gezellig was. De KBO leden hadden elkaar een aantal weken niet gesproken dus bijkletsen is dan zeer zeker belangrijk.

Voorzitter Hennie Deterink heette de maar liefst 64 aanwezige leden welkom en bedankte de familie Kamphuis voor hun uitnodiging bij het bedrijfspand aan de Galvanistraat. Dorpsgenoten Erwin en Marcel Kamphuis hebben een mooi imperium opgebouwd waar hun vader Gerard in 1953 de grondlegger van was. Gerard begon destijds op 21 jarige leeftijd met het recyclen van materialen immers stort was nog onbekend in die tijd. We werden middels een presentatie meegenomen door het bedrijf waar het hergebruik en duurzaamheid van materialen de hoofdmoot is. Of het nu gaat om hout, deuren of ramen, nagenoeg alles kan hergebruikt worden. De rondleiding werd buiten” op de plas” voortgezet. Er werd uitleg gegeven over de materialen, de opslag en de verwerking. Het hout wat binnenkomt wordt ontdaan van spijkers en ijzer en dan op gangbare maten gezaagd. Het wordt daarna hergebruikt voor o.a. tafels, banken schuttingen enz. Een schutting van bijv. van red ceder hout, Canadees hardhout, kan nog prima 50 jaar weer mee zonder te rotten. Hergebruik zorgt er dus voor dat er geen nieuwe bomen gekapt hoeven te worden. Het vervolg van de rondleiding vond plaats in de kringloopwinkel aan de overkant. Het in april van dit jaar geopende repair cafe is onlangs in de kringloopwinkel gesitueerd. Dit is ook een concept binnen omgekeerd bouwen. Repair cafe Nederland kent meerdere locaties waarvan de slogan is “ weggooien- mooi niet”. Dit past goed bij omgekeerd bouwen. Iedere donderdagmorgen van 10:00-12:00 uur is er een vrije inloop om met een apparaat binnen te lopen voor reparatie. 10 vrijwilligers hebben vanaf april van dit jaar al meer dan 100 reparaties verricht. Het uitgangspunt is dat zo lang er onderdelen beschikbaar zijn ieder apparaat gerepareerd kan worden al kan het soms wel een uitdaging zijn. Het repair cafe is ook bedoeld als ontmoetingsplek. Een prachtig initiatief dat mensen verbindt. Na een educatieve rondleiding werden we tenslotte nog uitgenodigd voor een borrel en op een heerlijk broodje warm vlees getrakteerd. Alom een mooie middag als start van het nieuwe KBO jaar met louter positieve reacties richting de familie Kamphuis. De voorzitter sloot de middag af met hartelijke dankwoorden aan omgekeerd bouwen. Marcel en Erwin Kamphuis mochten namens de KBO een attentie in ontvangst nemen .

De volgende activiteit, een middag vol muziek, staat gepland op 19 oktober. Meer informatie volgt in het informatieblad en op de website Reutum.nl Op donderdag 5 oktober start ook weer de fiets-, jeu de boules- en spelletjesmiddag. Om 14:30 uur staat de koffie klaar in het kultuurhoes.

KBO (Katholieke Bond voor Ouderen)

Hennie Deterink

0655177591 henniedeterink@gmail.com