KBO middag vol weetjes over bijen

Op donderdag 16 november was er weer een activiteit georganiseerd voor de KBO leden van Reutum en Haarle. Na een kop koffie met cake opende de vice voorzitter de middag met een aantal mededelingen. Dorpsgenoot Fons ter Haar presenteerde een prachtige middag voor de 62 aanwezigen. De bevlogen imker vertelde vol enthousiasme over bijen en hun honing waar de meesten nog geen weet van hadden. Fons vertelde onder andere over de problemen die de imkers hebben met de Aziatische hoornaar, dit omdat de hoornaar eiwitten steelt. Hierdoor raken de bijen uit hun ritme en in de stress. Het bijenvolk raakt dan in onbalans en verzwakt. Als het te laat voorjaar wordt moet hij de bijenvolken bijvoeren met suikerwater en deeg zodat ze niet verhongeren.

Hygiëne is zeer belangrijk als hij met de bijen bezig is. Als je veel liefde aan de bijen geeft krijg je met veel liefde heerlijke honing terug vertelde Fons. Hij kreeg van zijn bijenvolk dit jaar 3 opbrengsten van honing te weten lentehoning, bloemenhoning en zomerhoning. Hij vertelde dat de honing ook een geneeskrachtige functie heeft door de enzymen die er in zitten. Een goede tip was nog dat verwarmen van honing maar mag tot max. op 40 graden, anders gaan de juist voor de honing kenmerkende enzymen verloren. Ook interessant om te horen was dat bijen drieslachtig zijn. Dit zijn de koningin, de werksters en de darren (mannetjesbijen). Een minder leuk aspect is dat een bijenkoningin paart met 6-8 darren en dit daarna met de dood moet bekopen. Na al deze informatie was het tijd om van de honing te proeven. Voor wie er belangstelling voor had stond er nog van alles uitgestald wat met de imkerij te maken had en waren er potjes honing te koop. Hiervan maakten velen gebruik. De middag werd afgesloten met het gebruikelijke broodje met een heerlijke snack. De reacties uit de zaal waren zeer positief en Fons werd hartelijk bedankt met een attentie en een groot applaus van de aanwezigen.

De eerstvolgende grote activiteit is de Kerstviering op 21 december. Op 7 december is er weer de gebruikelijke fiets, jeu de boules en spelletjesmiddag. Iedereen is welkom om half drie in het kultuurhoes.

KBO (Katholieke Bond voor Ouderen)

Hennie Deterink

0655177591 henniedeterink@gmail.com